Welk dekbed past bij u?

Wie van dons houdt, heeft het liefst een dekbed wat lekker licht is. Keuzes uit 90% dons en 10% veren of het allerlichtste 100% Siberisch dons. Dichter bij huis is het europees ganzendons of uit Polen afkomstig het Mazurische ganzendons.

Hoe kouder het klimaat waar de gans leeft hoe groter het donsje. Een groter donsje geeft meer isolatievermogen en is ook lichter en maakt het dekbed dikker. De tijk is een heel belangrijk onderdeel van ieder dekbed, er mag natuurlijk geen huisstofmijt gaan nestelen in uw dekbed. Een fijn geweven tijk houdt de vulling van uw dekbed meer hygiĆ«nisch.

Wollen dekbedden komen er in veschillende soorten en zijn vergeleken met dons zwaarder in gewicht. Wol wordt geadviseerd aan mensen die veel transpireren. 

De dekbedden van Texelwool of Texeler zijn prachtige Nederlandse producten maar ons hart gaat ook uit naar het Nieuw Zeelandse Merinoschaap. 

Kameel en Kasjmier zijn de luxere dekbedden. Het kameelharen dekbed valt zeer soepel om het lichaam. Qua vulgewicht en zwaarte komt het overeen met een wollendekbed. 

Alle dekbedden beschreven hier boven zijn in de uitvoeringen zomer, herfst en/of winter. 

De echte zomerdekbedden, zoals wildzijde en katoen, zijn met de bovenstaande dekbedden te combineren. Zoals bijvoorbeeld wildzijde gecombineerd met dons.

Wildzijde heeft de eigenschap dat het zeer goed warmte kan afvoeren. Een heerlijk zomerdekbed. Een dekbed wat lichtgevuld is met katoen heeft een zeer lage isolatiewaarde, maar is heel geschikt voor de zeer warme nachten.

Zomer dekbedden gevuld met bamboe zijn uitermate licht en ademend. Een goed dekbed voor de warme zomernachten met daarnaast een anti-bacteriele werking.